1. >Od roku 1853
  2. >Nulový odpad na prvom mieste

Podľa Svetovej banky by do roka 2050 mohol objem odpadu na svete vzrásť o 70 %. Preto je nevyhnutná snaha o nulový odpad a zavedenie nových návykov. Správanie sa našťastie tvárou v tvár klimatickej kríze vyvíja. Triedenie, recyklácia a kompostovanie sú do budúcnosti tou správnou voľbou. Pre niektorých to však nie je také ľahké.
 
Práve preto sme v Bonduelle prijali mnohé iniciatívy, aby sme uľahčili prechod na novú zodpovednejšiu spotrebu a dostali uvedomelejšiu spotrebu až do vašej špajze. Účinná recyklácia začína pri balení potravín!
 

Recyklácia: do nekonečna a ešte ďalej!

Naše obaly sú vyrobené z recyklovateľných materiálov, ktoré sú ohľaduplnejšie voči našej planéte, aby sme mohli čo najlepšie kontrolovať vplyv na životné prostredie. Všetky plechovky a poháre sú recyklovateľné. Naším cieľom je do roka 2025 zabezpečiť, aby 100 % našich obalov bolo 100% recyklovateľných alebo opätovne použiteľných, vrátane potravín, ktoré sa aktuálne balia do plastov.

Menej plastov, aby sme uľavili našej planéte

Pokiaľ ide o plasty, neustále hľadáme a zavádzame nové riešenia. Pracujeme na ekodizajne, optimalizácii hmotnosti a maximálnom využití recyklovaných alebo ekologických materiálov pri výrobe našich obalov, aby sme obmedzili používanie fosílnych materiálov. Znížili sme obsah plastov v téglikoch o šesť gramov a odstránili viečka na malých obaloch. To predstavuje 46% zníženie spotreby plastov - približne 550 ton ročne. Najlepšie šaláty dodávame v malých pohárikoch!
 
Zaujímame sa o potravinové obaly z rastlinných materiálov, ako sú napríklad obaly používané v našom bio rade, ktoré sú zo 45 % vyrobené z biologických materiálov z cukrovej trstiny. Naše bio hotové šaláty sú prvé svojho druhu, ktoré majú ekologicky navrhnutý obal! Vrecká sú vyrobené z materiálu obsahujúceho až 30 % recyklovaných plastov, a sú tak v súlade s prístupom obehového hospodárstva. Znižujeme spotrebu fosílnych materiálov a aktívne sa podieľame na rozvoji odvetvia recyklácie plastového odpadu.
 

Ste na rade!

Dôležitú úlohu v reťazci nulového odpadu majú aj spotrebitelia. Ak sú obaly riadne roztriedené, je možné ich spracovať na suroviny. Pestovatelia, spotrebitelia i závody tak tvoria jeden reťazec.

Teraz môžete používať naše poháre od nakladanej mrkvy a hrášku aj na uchovávanie iných potravín alebo marmelád (najlepšie marmelády sú predsa zo starých pohárov). Zabudnite na plasty a prejdite na nekonečnú recykláciu!
 
Ako ešte môžete doma uchovávať otvorenú plechovku alebo téglik? Používajte voskované obrúsky! Prírodný spôsob uchovávania potravín bez toho, aby boli potrebné metre potravinovej fólie. Bonus: môžu byť veľmi ozdobné. A hneď máte tip na zábavnú hru s deťmi v kuchyni!
 

Ak chcete vo svojej spoločnosti začať s udržateľnosťou, čo urobíte? Začnete triediť odpad, dajme tomu. Budete riešiť spotrebu balenej vody. Možno sa poohliadnete po eko dodávateľoch kancelárskych potrieb? Ale ono to stále nie je dosť. Malé i veľké spoločnosti majú obrovský potenciál v zdanlivo nepodstatných detailoch, na nich zero waste prístup k životu ako takému v skutočnosti vlastne stojí. Na detailoch. Pretože rovnako ako stokrát nič umorilo osla, platí to aj opačne: sto drobných krokov môže mať a má až neuveriteľné dopady. Ako sa naši kolegovia vo Francúzsku popasovali s touto myšlienkou? Po francúzsky! Teda: elegantne!

Ako správni Francúzi, aj naši tamojší zamestnanci, milujú dobré jedlo. A napríklad takéto obedy bývavali po celej krajine donedávna štvorchodovým obradom, vyžadujúcim až dve hodiny času! Vplyvom zrýchľujúcej sa doby Francúzi o svoje gurmánske vysedávanie tak trochu prišli (na obed si zvyčajne nechávajú približne hodinu), ale niektoré zvyky im zostali. Napríklad obrovská láska k pečivu! A práve s tým naši kolegovia začali. 

Keď pre niečo musíš ísť, zrazu to nepotrebuješ

Akokoľvek to znie na prvý krát skoro až nepochopiteľne, jedným z kúsočkov v našej zero waste skladačke sa stalo nové nakladanie s pečivom v jedálni spoločnosti. Presne preto, že sú Francúzi na svojom svetlom pečive tak trochu závislí, dávajú si ho na tanier k obedu v podstate automaticky, bez toho aby riešili, či ho skutočne zjedia. Je to zvyk. Súčasť rituálu. Ale budeme mať naň ešte potom chuť? Nie vždy, preto sa množstvo chleba – nevyužitého – zase vyhadzovalo. Len prešiel z ošatky na tanier a z nej rovno do koša. Čo pri množstve zamestnancov tvorilo peknú kopu vyplytvaného pečiva. Všetko vyriešila geniálna maličkosť: chlieb už nie je  tým prvým, čo si môžu dať na podnos, ale tým posledným. A ešte si preň musia prísť. Čo si značná časť z nich rozmyslí, teda… pečiva sa vyhadzuje omnoho menej. (Nehovoriac o tom, že sa tým k lepšiemu menia aj stravovacie návyky zamestnancov.)

Čo môžeš, skompostuj

Samozrejmosťou sa stalo kompostovanie zvyškov z jedálne. Pretože organický odpad je pre kompost geniálny. A keď „dozrie“, je tu predsa firemná záhrada, ktorej takýto kompost neskutočne prospeje. To je rovno dvojitá výhra! Recyklovať sa začal taktiež použitý kuchynský olej. Vedeli ste mimochodom, že pokiaľ ho nie je veľa, môže sa tiež stať súčasťou kompostu? Je to predsa rastlinný olej a čokoľvek rastlinného na kompost patrí. Vo väčšom množstve ho zase stačí zbierať do, na to určených, nádob a postúpiť k recyklácií ďalej, do rúk odborníkov. A aj to sa u nás v Bonduelle deje.

Bez jednorazových pohárikov prežiješ

Zamestnanci sa učia žiť bez plastových jednorazových pohárikov, napríklad na kávu a všetci majú svoje hrnčeky. S láskou, s akou pijú Francúzi kávu, to za jeden taký deň bez plastových pohárikov môže v jednom závode Bonduelle predstavovať úsporu niekoľko stoviek kúskov! A čo je najdôležitejšie, všetci dostávajú adekvátne informácie. Usporadúvajú sa workshopy, všade nájdete motivačné plagáty… a krôčik po krôčiku sa mení spotrebiteľské správanie ľudí v jednej firme. A tí svoje nové, udržateľnejšie správanie prenášajú následne do svojich rodín, k svojim deťom… a ako sa na valiacu sa guľu nabaľuje stále viac snehu, tak sa zo zdanlivých krôčikov smerujúcich k zero waste spôsobu života u nás v Bonduelle, stáva nakoniec slušná lavína s vynikajúcim dopadom v zmysle narastajúcej udržateľnosti. 

A pritom to všetko začalo jediným nápadom na posunutí ošatky s chlebom…
 

Prečítajte si tiež ako hospodárime s vodou v článku Kvapku po kvapke.