1. >Zaujímavosti
  2. >5 techník ako sa zbaviť buriny

Keď je pekné počasie, burine sa darí. Päť techník pre malé i veľké záhrady, ako sa vyvarovať chemických prostriedkov proti burine.

Keď je pekné počasie, na záhrade  rastie všetko... aj burina. Ako s ňou bojovať? Prezradíme vám 4 techník, ako záhradu prirodzene zbavovať buriny, ktoré môžete použiť ako na zeleninovej záhradke, tak v prípade niektorých plodín pestovaných vo veľkom.

1.Drina
Najzákladnejšie riešenie! Burina sa vytrháva ručne alebo pomocou špeciálneho ručného náradia (nôž na burinu, motyka ...). Burina sa vytrháva ľahšie vtedy, keď je pôda vlhká napríklad po daždi (a to vrátane všetkých koreňov)


2. Biely ocot
Ďalšou lacnou a jednoduchou technikou je listy mladých nežiaducich rastliniek postriekať octom, ideálne za slnečného dňa. Buďte opatrní, hoci sa ocot takto do pôdy nedostane, radšej ho nepoužívajte veľa alebo príliš často, aby ste nenarušili rovnováhu života v pôde. 


3. Voda, v ktorej ste varili potraviny obsahujúce uhľohydráty
V niektorých prípadoch môže pri údržbe záhrady pomôcť polievanie buriny osolenou vodou, v ktorej ste varili zemiaky, cestoviny alebo ryžu. 


4.Solarizácia
Pre profesionálov alebo nadšených záhradkárov - môžete jednoducho využiť slnečnú žiaru tak, že na miesto, ktoré chcete zbaviť buriny, položíte čiernu plachtu alebo tmavú netkanú textíliu. Teplo rastliny zahubí a tie sa potom na mieste rozložia. Zvýšená teplota zároveň zničí niektoré choroboplodné zárodky. Táto technika sa spravidla používa pred tým, než na danom mieste začnete niečo pestovať.