1. >Zaujímavosti
  2. >5 trikov, ako na záhrade šetriť vodou

Uprostred leta je polievanie záhrady nevyhnutné. Objavte päť trikov, ako na záhrade šetriť s vodou a tým tento cenný zdroj chrániť.

Nie je nič krajšieho a viac uspokojujúceho ako starostlivosť o zeleninovú záhradku. Ale voda je vzácnym zdrojom, takže žiadne plytvanie. Päť správnych gest pre planétu ... a vašu peňaženku.

1. Mulčovanie
Ak zakryjete pôdu takzvaným mulčom (slama, štiepka, kvety, seno, kartón ...), budete ju chrániť pred slnečnými lúčmi, znížite teplotu a zachováte vlhkosť zeminy. Tento trik je ešte zaujímavejšie svojimi výhodami, ako je kontrola buriny, zachovanie biologickej aktivity, a teda úrodnosti pôdy a podobne. Mulč sa aplikuje od apríla do mája, keď je pôda prirodzene vyhriata a ideálne po daždi.

2. Kyprenie pôdy
Kyprením pôdy pomocou normálnej alebo úzkej motyky sa pôda obrába a obmedzuje sa odparovanie vody. Ideálne je kypriť deň po daždi alebo intenzívnej zálievke a keď už sa do toho dáte, pridajte aj mulč.

3. Správne zavlažovanie
Prvá základná radou je zalievať ráno alebo večer, teda nie keď je slnko najvyššie. Početnosť zálievky závisí na dažďových zrážkach, pestovanej zelenine a na štádiu rastu. Napríklad sadenice alebo mladé rastlinky potrebujú viac vlahy ako už dobre zakorenená zelenina. A konečne individuálne zalievanie (s konvicou, po kvapkách, poréznou hadicou a pod.) Umožňuje presné zavlažovanie, reguláciu spotreby vody a obmedzenie odtoku vody.

4. Zachytávanie dažďovej vody
Inštalácia systému pre zachytávanie a skladovanie dažďovej vody je jednoduché a praktické riešenie, ako získať čistý, bezplatný a obnoviteľný zdroj vody. Na výber máte zariadenia rôznych tvarov a veľkostí v závislosti na vašich potrebách a vašej záhrade.

5. Rastliny rozmaznávajte
Vietor urýchľuje vysúšanie rastlín, a preto chráňte záhradu pred vetrom (steny, živé ploty a pod.) a na veterných miestach vysádzajte zeleninu, ktorá je odolná voči suchu. Pre krehké mladé výhonky, ktoré nemožno chrániť mulčom, je vhodné použiť nejaké zatienenie (napr. prepravky obrátené hore dnom) - tak ich ochránite pred horúčavou a znížite spotrebu vody. A samozrejme miestne druhy rastlín sú viac prispôsobené poveternostným podmienkam v danej oblasti.