1. >Zaujímavosti
  2. >Čo so zvyškami zeleniny a šupkami od zeleniny?

Chcete sa stravovať zodpovednejšie a zároveň šetriť peniaze? Začnite jesť zeleninu inak! Čítajte ďalej a my vám vysvetlíme, ako dať svojej obľúbenej zelenine nový život!

Doprajte svojej zelenine druhý život

Spolkov, ktoré bojujú proti plytvaniu potravinami je mnoho. Tie uvádzajú, že medzi najčastejšie plytvanou potravinou na svete je ovocie, ktoré je hneď na prvom mieste. Nižšie prinášame nápady, ako zamedziť plytvaniu potravinami pomocou zdravých jedál a nevzdať sa chuti a rozmanitosti vo vašom jedálničku.

Prebytky

Máte veľkú úrodu vďaka vlastnej záhradke, alebo od lokálneho farmára s ovocím a zeleninou? Nič nevyhadzujte – zdieľajte... a darujte! Napríklad také cukety, ktoré majú veľkú úrodnosť, sú ideálne na konzervovanie – nakladané, zavárané alebo dokonca zmrazené vo vrecúšku (môžete mraziť čerstvé aj varené). Ovocie je zase skvelé vo forme džemov, kompótov, omáčok, sušené či naložené v rume. Existuje mnoho webových stránok, kde sa dá zohnať prebytočná úroda. Ďalší tip pre vašu peňaženku je navštíviť farmársky trh, či už na dedine alebo v meste, keď sa schyľuje k záverečnej a hľadať nepredané kúsky, ktoré tak často kúpite lacnejšie.

Škaredá zelenina

Predajcovia veľmi dobre vedia, že pekne vyzerajúce produkty sa predajú ako prvé, zatiaľ čo škaredá zelenina či ovocie to majú ťažšie. V skutočnosti však nie sú tieto kúsky škaredé, skôr nedokonalé. Najčastejšie sa s nimi môžeme stretnúť v ekologickom poľnohospodárstve. Zbieraním a predajom trochu ohnutých, nedokonale zafarbených či zvädnutých kúskov, dávajú farmári jasné ekologické gesto k obmedzeniu plytvania potravinami. Varenie s nimi je skvelé nielen v tradičných, ale aj kreatívnych receptoch – starší šalát varený s hráškom, grilovaná mrkva s medom a olivovým olejom, zemiakové hranolky (pretože hranolky sú život), zimné či letné ratatouille... Jednoducho povedané: škaredé, ale stále chutné.

Zvyšky

Ďalší smutný moment v živote ovocia a zeleniny – nedojedené uvarené zvyšky, ktoré sa nestihli zjesť. Ich recykláciou môžete mať nové jedlá na ďalšie dni. Napríklad cestovinové alebo ryžové šaláty, ktoré sú skvelé s varenou zeleninou a doplnené o krájanú cibuľu, krutóny, bylinky a zálievku z olivového oleja. Pre milovníkov humusu máme dobrú správu – táto cícerová nátierka zo Stredného Východu je vynikajúca s varenou zeleninou, ako je napríklad červená repa, mrkva, tekvica, hrášok, špenát... Či už ako ozdoba alebo rozmixovaná priamo s cícerom. Stačí dať všetko do mixéra, pridať korenie a mixovať do hladka. Servírujeme na peknom tanieri, pokvapkáme olivovým olejom a je hotovo! Vyskúšať môžete aj zeleninové koláče, suflé či zeleninové omáčky.

Šupky

A na koniec tu máme šupky, zvyšky z ovocia a zeleniny, ktoré sú tiež jedlé – to znamená šupky, kôra, jadrá, semienka, stonky, struky, výhonky a tak ďalej. Existuje veľa možností, ako ich v kuchyni využiť. Skúsiť môžete napríklad zeleninové lupienky zo šupiek z mrkvy či zemiakov, koláče, zelené výhonky do polievok či šalátov a z ovocia zase kandizovanú citrusovú kôru, sušenú citrusovú kôru pomletú na prášok, želé z jablčných jadier (veľká pochúťka!) alebo melónové kôrky a nakladanú melónovú kôru, ktorá chutí ako kyslé uhorky. Odporúčame používať skôr organické produkty bez chémie, aby ste mohli recyklovať naozaj všetko.