1. >Zaujímavosti
  2. >Päť domácich prírodných hnojív

Práve v tomto ročnom období záhrada produkuje najviac a niekedy potrebuje trochu pomoc. Nižšie nájdete päť prírodných hnojív pre vylepšenie vašej úrody, ktoré sú ekonomické, tak i ekologické.

Ak chcete vylepšiť svoju úrodu, nemusíte chodiť do záhradného centra. Pozrite sa na päť prírodných hnojív, ktorá si môžete pripraviť sami a ktoré sú lacná a šetrná k životnému prostrediu.


1.Mletá káva
Vedeli sme, že dokážete z kávovej usadeniny veštiť budúcnosť, osviežiť vzduch v chladničke alebo vyzrieť nad upchatým odpadom, ale mletá káva sa dá použiť aj ako prírodné hnojivo. Obsahuje totiž dusík, fosfát a draslík. Malé množstvo suchej kávy zmiešajte so zeminou. Je obzvlášť vhodná pre sadenice.


2.Vaječné škrupiny
Suché vaječné škrupiny (zo surových alebo varených vajec) rozdrvené valčekom na cesto nasypte na povrch, aby ste pôde dodali minerály, vrátane vápnika. Paradajkoví nadšenci ich často dávajú pri výsadbe paradajok na dno jamiek, aby zamedzili nekróze na vrchole plodov alebo zahnívaniu plodov (v takom prípade je lepšie je pre optimálnu účinnosť, škrupiny rozomlieť na prášok).


3.Banánové šupky
Banánovej šupky sú bohaté na draslík a ďalšie látky vhodné pre zeleninovú záhradku. Ideálne je používať šupky z organicky pestovaných banánov a možno ich pridávať pod "nenásytnú" zeleninu (paradajky, baklažány, tekvicové plodiny a pod.). Pri sadení: budú sa rozkladať a pri tom sadeniciam dodávať živiny. Keď necháte banánovej šupky týždeň lúhovať vo vode, môžete výluh použiť aj ako prídavok do zálievky. Sú tiež skvelým pomocníkom pre zimné mulčovanie na malej zeleninovej záhradke, pretože odpudzujú vošky. Čo môže byť lepšie? 


4.Použité čajové vrecúška
Ak ich položíte na zeminu, budú fungovať ako hnojivo pre rastliny. potrava pre dážďovky a odpudzovať niektorý hmyz, ktorý nemá rád ich vôňu. Môžu dokonca nahradiť keramzit na dne kvetináčov ako vrstva drenáže.


5.Popol
A napokon, ak máte krb alebo ohnisko, schovávajte si popol z prírodného neošetreného dreva. Je bohatý na vápnik, potaš, oxid kremičitý a horčík. Stačí ho pridať (studený) na dno jamiek pri sadení sadeníc zeleniny alebo jahôd, aby boli hneď ako v perinke. Pozor: nepreháňajte to, aby ste nenarušili rovnováhu v pôde a nepoškodili rastliny.