1. >Od roku 1853
  2. >Tráva je zelené zlato. Naučte sa ju využívať!

Pamätáte si na prázdniny u babičky? Voňali po jahodách, čerešniach trhaných v korunách stromov a vo vzduchu sa vznášala vôňa čerstvo pokosenej trávy alebo sušiaceho sa sena. Lenže… seno už dnes skoro nikto nesuší. Nie je na to dôvod. A nemá zmysel tváriť sa, že by sme si teraz všetci mali založiť malú farmu a prestať chodiť nakupovať. Ale čo tá čerstvo pokosená tráva? V parkoch okolo nás? V našich vlastných záhradách? Alebo okolo firiem, v ktorých pracujeme? Prečo tak často končí v obecnom zvoze bioodpadu namiesto toho, aby slúžila ďalej?

Od čias, čo sme si okolo seba zvykli na „golfové trávniky“, to s nami má príroda zase o niečo ťažšie. Zaumienili sme si, že tráva musí vyzerať dokonalo a stále ju zostrihávame. Zbavujeme ju prirodzenej diverzity a požadujeme od nej istú „disciplínu“. 

Bez toho, aby sme sa zamysleli nad dôsledkami. Golfový trávnik ľahko vysychá a škodí samotnej pôde, z ktorej vyrastá (alebo nevysychá len zásluhou veľmi nákladnej závlahy). Perfektne zostrihaný trávnik neteší ani hmyz, na ktorom je všetko na svete závislé. Nehovoriac o tom, že taký „perfektný trávniček“ generuje neustále ďalšiu trávu ako neužitočný odpad. 

A to je ďalšia zo zbytočných chýb, ktoré robíme. Pokosenú trávu vyhadzujeme. V lepšom prípade aspoň do hnedých, na bioodpad určených nádob. Ale čo je horšie, mnohokrát aj do komunálneho odpadu, v ktorom naozaj nemá čo robiť. Už preto, že aj pokosená tráva má obrovský biologický potenciál a môže hrať veľkú úlohu vo vašej snahe o život v udržateľnosti. 
 

Mulčovanie, alebo kompostovanie?

Ak už potrebujete trávnik, v ktorom je jedno steblo ako druhé, potom mu prospejte aspoň tým, že zložíte kôš z kosačky a necháte pokosenú trávu dopadať späť na zem. Bude fungovať ako prirodzená zelená výživa, ktorá do zeme a trávy vráti to, čo z nej vzišlo. Podporíte tým ten najprirodzenejší kolobeh živín v prírode, aký si len dokážete predstaviť. 

Ak sa vám prieči hrabať sa v pokosenej tráve, túžite po tom mať všade čisto – potom pokosenú hmotu kompostujte. Potrvá to, pravda, niekoľko rokov, ale premení sa vám na luxusnú, živinami nabitú zeminu, ktorú môžete opäť vrátiť späť svojej záhrade a bez chémie ju tak udržiavať v kondícii. 

Rovnako tak môžete v súvislej vrstve použiť pokosenú trávu ako mulčovaciu hmotu a rozprestrieť ju po záhonoch, aby ste znížili riziko zarastenia burinou. Môžete ju dať okolo stromov a pomôcť im tým nielen so živinami, ale aj proti vysychaniu pôdy okolo nich. Môžete ju rozhodiť pod živé ploty a nechať ju robiť, čo dokáže. 

Trendom posledného obdobia sa stávajú tzv. výluhy, kde môžete práve aj pokosenú trávu nechať kvasiť vo vode (1:10) a po dvoch týždňoch si zliať skutočne kvalitné tekuté zelené hnojivo, ktoré používali už naše babičky. A až keď naozaj nie je iná možnosť, voľte hnedú nádobu na bioodpad.
 

Prečítajte si tiež ako hospodárime s vodou v článku Kvapku po kvapke